fredag, april 20, 2007

Människosynen hos sverigedemokraterna

Socialdemokraternas ledare debatterade i går kväll med sverigedemokraternas i TV4. Det är tveksamt om det var en framgång för demokratin. Även om Mona Sahlin fick in en del poäng lyckades hon inte rubba Åkesson eftersom hon lät sig invecklas i en mängd sakpolitiska debatter i stället för att ta upp huvudfrågan.

Min bedömning är att det centrala i en debatt med sverigedemokraterna måste vara att skärskåda deras människosyn. För det är där deras politik går snett. De tror inte på alla människors lika värde, varje människas unika värde eller människolivets okränkbarhet.

Därmed kan de också försöka klassificera människor i olika grupper. Men när något går snett för en människa, t ex hamnar i brottslighet, så är det inte grupprelaterad utan individrelaterat. Jag har tidigare här på bloggen skrivit om de här frågorna, se den 13 oktober 2005 och den 16 december 2005. Vid den senare skrev jag följande: ”Brottsbenägenhet är individrelaterad och inte grupprelaterad; vare sig till t ex arbetslösa, bidragstagare eller invandrare.”

John H. Hallowell skrev en gång följande:

”Bakom varje politiskt system återfinns en dominerande uppfattning om människans natur och om meningen med människans existens. Denna uppfattning är oftare underförstådd än klart uttalad, men även om den inte är klart uttalad så är den alltid fundamental.”

Det är det man måste komma ihåg i analysen av sverigedemokraterna och det är där deras svaga punkt finns.


http://intressant.se/intressant

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

F.d. moderatväljare sa...

Jag tror folk röstar på sd för att de är trötta på att Sverige, i människovärdets namn, har tagit på sig rollen som hela världens socialbyrå.

Du skriver att sverigedemokrater har en dålig människosyn. Det är väl verkligen att dra människor över en kam. Jag tänkte rösta på dem. Har jag dålig människosyn?

Jag kan tillägga att jag inte är helt svensk själv, att jag bor med en icke-svensk, att jag absolut kan tänka mig ett gästarbetarprogram med möjlighet till medborgarskap.

Problemet med många politiker, och journalister i ännu högre grad, är att de inte sett vanliga svenska skolor och förorter inifrån.

Jan Thurin sa...

Ursäkta min okunnighet, men är det inte så att man kan fråga sig om det inte med nuvarande kunskap i statskunskap, eller political science som det kallas internationellt, kan krävas att en normal människosyn existerar om ett parti skall kunna bilda regering? Är detta inte en grundlagsfråga?

Anonym sa...

Sverigedemokraterna har naturligtvis en dålig människosyn, och som du skriver ser de inte alla människorna som lika värda, men det är onekligen hyckleri på hög nivå att den kritiken kommer från en kristdemokrat!