lördag, september 24, 2005

Tiina på nya äventyr

Tiina Rosenberg, feministiskt initiativ, har blivit känd för sin olika uttalanden i skilda ämnen. Idag (lördag den 24/9 2005) intervjuades hon i TV4. Och apropå familjepolitiken så sa hon att "vi måste sluta hylla familjen som norm". Det är klart att man kan tycka så och man har rätt att driva denna sin uppfattning i den allmänna debatten, dvs. att driva opinion för att andra skall tycka just så. Men frågan är vad som ligger i det politiska kravet "att sluta hylla familjen som norm". Vem skall sluta med det?

Yttrandefriheten och tryckfriheten finns reglerad i två av våra grundlagar. De innehåller inget förbud mot att "hylla familjen som norm". Men om Tiina anser att det inte bara är en åsikt som hon vill driva opinion för utan ett politiskt krav på samhället och rättsstaten, då är hon farligt ute. Då finns ytterligare ett citat att lägga till den redan famösa citatsamlingen...

3 kommentarer:

Magnus A sa...

Din ingång, att Tiina förespråkar förbud att fritt uttrycka en åsikt, är kanske en rimlig tolkning (särskilt som hon är ideologiskt rotad i vänsterradikalismen). Tiina tycks se de i samhället dominerande normerna kring allt som har med kön (/genus) att göra mer eller mindre är ett slags gift i samhällskroppen, och hennes vänsterprojekt är nu att radikalt revoltera mot alla uppdelningar och normer med avseende på kön; Queer ska det va!

Man förordar ju lite varstans i radikala kretsar utplåning av all i samhället normaliserad könsliga identifiering i exvis dagis, förskola och skola. Att ge manliga normer till flickor och kvinnliga till pojkar går dock an; det är ju även Queer, d v s "upproriskt" radikalt emot dagens förmenta norm! ('Upproriskt' inom citationstecken då jag svårligen ser såna här snävt instrumentella positioner som något genuint upproriskt.)

Detta verkar vara något som förordas i de akademiska Queer-kretsar som Tiina verkar i. I en föreläsning på dramatiska Institutet förordades bl a att man i grundskolan ska ge allmän information om könsbyte. En sådan information är säkert okej för en mycket liten minoritet barn med mycket speciella behov ("en på tusen"?) - inget som bör informeras allmännt om, så att barn kanske istället riskerar bli pådyvlad en ny slags nihilistiskt kategori- och identitetslös "norm" (normlöshet som norm?). Men detta senare är förstås syftet...!


(Den porr-utställning i Borlänge som exponerades mot barn _kan nog_ också ha haft "queerpolitiska" (vad nu det är?; en nihilistisk hållning hos desillusionerade marxister?) motiv.)

annika b sa...

Utan att känna TR gissar jag att hon med "sluta hylla familjen som norm" menade att lagstiftningen ska anpassas till att det finns olika sorters familjebildning. Alltså inget som har med yttrandefriheten att göra.

Tror inte att sexmålningarna i Borlänge har det minsta med saken att göra.

Blogrankers sa...

Hej,

Vi gillar verkligen din blog och hoppas att du är redo för att få lite fler läsare. Det kan vara svårt att nå ut med sin blogg och just därför har vi startat en sida där bloggare kan marknadsföra sin blogg.

Det är helt gratis.

Allt du behöver göra är att gå till Blogrankers.com

Vi hoppas bygga upp Sveriges bästa blog resgister och hoppas verkligen att du vill vara med. Hur som heslt, lycka till med din blogg nu och må du få tusentals läsare.

Med Vänliga Hälsningar,

Blog Rankers